Türkiye’nin Keşfedilmeyi Bekleyen Alternatif Tatil Yerleri
Türkiye tatil yerleri açısından dünyanın şanslı ülkelerinden biri. Muhteşem koyları, yemyeşil doğası, dört mevsimi yaşayan iklimi ve zengin mutfağı ile turizm cenneti olan Türkiye’de tatil yapmak için bu kez rotamızı keşfedilmeyi bekleyen güzelliklere çeviriyoruz. Bilinen klasik tatil yerleri güzergahından dışarı çıkıp, adını daha az duyduğumuz ama görünce hayranlık besleyeceğimiz alternatif tatil yerleri huzurlarınızda…
Alternatif Tatil Yerleri
Ege, Akdeniz, Marmara ya da Karadeniz… Bu kez tatilimizde farklı keşifler yapmak için yola çıkıyoruz. Birbirinden güzel rotaların izini sürüp, lezzetli yemeklerin tadına bakıyor, bembeyaz kumsallardan masmavi denizlere yelken açıp yeşili selamlıyoruz. İster bayram tatili ister resmi tatiller ister yaz tatili planlıyor olun. Bu rotalar
1) Kapıdağ Yarımadası / ERDEK
Balıkesir’in Erdek ilçesinde yer alan Kapıdağ Yarımadası, özellikle doğa tatilcilerinin uğrak noktası olabilecek potansiyele sahip bir yer. İstanbul’a yakın oluşu, hem hafta sonu gidilecek yerler için hem de yaz tatili için Kapıdağ Yarımadası’nı avantajlı kılıyor. Kapıdağ Yarımadası’nda denize girebilir, tekne turlarına katılabilir, kendinize yürüyüş, bisiklet ve motosiklet rotası çıkartarak Kapıdağ Yarımadası’nı baştan başa gezebilirsiniz.
Marmara Denizi’nin güneyinde yer alan Kapıdağ Yarımadası, eski dönemlerde bir ada olan ve Marmara’da Ege havası yaşatabilen nadir yerlerden. Antik çağlardan bu yana farklı kültürlere ev sahipliği yapan bölgenin geçmişi neolitik döneme kadar dayanıyor. Antik çağların gizemini yaşamak isteyenlerin durağı ise Kyzikos Antik Kenti oluyor. Başta Hadrian Tapınağı olmak üzere içerisinde dört adet tapınak bu antik kent ile birlikte bölgede ziyaret edebileceğiniz 20’den fazla yerleşim yeri bulunuyor.
Kapıdağ Yarımadası’nda gezilecek yerler arasında Ocaklar, Narlı, Tatlısu, İlhanlar, Doğanlar, Ballıpınar köyleri ile yakın adalardan Paşalimanı, Avşa, Marmara, Ekinlik adaları yer alıyor. Erdek ise gelişmiş turizm merkezi olarak öne çıkıyor. Bu yüzden konaklama için tercihiniz Erdek otellerinden yana olsun. Kapıdağ Yarımadası’nda Türkiye’nin en iyi kırmızı soğanının yetiştiğini söylemeyi de unutmamak lazım.
2) Küçükköy / AYVALIK
Adını gittikçe daha çok duyacağımız Küçükköy, Ayvalık’a bağlı bir belde. Sarımsaklı olarak da bilinen Küçükköy’ün geçmişi, eskiden Rumların ikamet ettiği, 1893 ve 1913 senelerinde ise Balkanlardan gelen Boşnakların yerleştirildiği bir döneme dayanıyor. Eski adı Yeniçarohori olan Küçükköy’de bugün de Boşnak geleneklerine ve yemeklerine rast gelmek mümkün.
Yerli halk tarafından zamanla terk edilen köyde, girişimci ve yatırımcı Simay Dinç tarafından sanat, bilim ve teknoloji odaklı dijital inkubasyon merkezi haline getirilmek üzere çalışmalara başlanmış. Bugün bu çalışmaların neticesinde birçok tasarımcı, sanatçı, bilim insanı Küçükköy’de ortak projeler ve çalışmalar düzenlemekte ve köyde yaşayan çocuklara ve kadınlara ilham vermekteler.
Küçükköy’de gezilecek yerler arasında taş sokaklar, Küçükköy Kent Müzesi, sanat evleri ve Sarımsaklı Plajı bulunuyor. Ayvalık ve Cunda Adası‘nı da bu rotada gezme imkanı bulabilirsiniz. Ayvalık otelleri arasından tercihinizi yaparak rotanıza Küçükköy’ü eklerseniz Boşnak böreği yemeyi de sakın unutmayın.
3) Babakale / ÇANAKKALE
Asya Kıtası’nın en batı noktası olan Babakale, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunuyor. Babakale ayrıca Osmanlı Dönemi’nin son kalesine sahip olan özel bir yer. Biga Yarımadası’nın en uç noktasında yer alan Babakale’nin geçmişi ise eskiye dayanıyor.
Osmanlı gemilerinde görevli olan Bektaşi Sultan Baba vefat edince Babakale’ye gömülür. Denizcilerin de Baba Burun adını verdikleri bölgeye ileride yaptırılacak olan kale de böylece Babakale adını alır. Çanakkale’de görülecek yerlerden biri olan Babakale’de Akliman‘da denize girebilir, meşhur Babakale bıçaklarından alabilir, bölgede yetişen kekiklerden yapılan kekik suyundan içebilir, Çanakkale ziyareti yapabilir ve Babakale’ye yakın konumdaki Türkiye’nin doğal güzellikleri arasında yer alan Edremit, Asos, Küçükkuyu gezisi ile Kuzey Ege turu yapabilirsiniz. Babakale’yi görmek için konaklamanızı Çanakkale otelleri içerisinden tercih edebilirsiniz.
4) Gideros Koyu / KASTAMONU
Kastamonu’nun cennet koyu Gideros, adı çok duyulmamış güzelliklerden. Kastamonu’nun Cide ilçesinde bulunan Gideros Koyu, beyaz kumsallara sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Karadeniz coğrafyasında yer alan ama sakin deniziyle hayranlık uyandıran Gideros Koyu, alternatif tatil yerleri arayışına çare oluyor.
Homeros’un İlyada’sında yerini Kytoron ve Aigialos isimli iki antik kent ile kaydettirmiş Gideros Koyu. İpek Yolu güzergahından geçen seyyahları ağırlayan Cide’nin tarihi mirası olan Gideros Koyu’nun geçmişinin ise Amazonlara dayandığı rivayet ediliyor. Kastamonu otelleri arasından tercih yapıp tatil keyfi yaşayabileceğiniz Gideros Koyu’nda yürüyüşe çıkabilir, denize girebilir, kral mezarlarını keşfedebilir, farklı bir Karadeniz tatili yaşayabilirsiniz.
5) Kalem Adası / DİKİLİ
Denizcilerin saklı cenneti Bademli koyu kıyılarında, Dikili’ye bağlı olan Kalem Adası da Türkiye’deki alternatif tatil yerleri arasında yer alıyor. Ege’nin Maldivleri olarak anılan Kalem Adası, Yunanistan’ın Midilli Adası ile karşı karşıya bir konumda bulunuyor. Ayvalık, Bergama ve Aliağa ile komşu olan Kalem Adası’nda tatil yapmak isteyenler, çevredeki birçok güzelliği de görebilme şansı bulabilir. Palmiye ve zeytin ağaçları ile çevrili Kalem Adası, turkuaz rengi denizi ve incecik kumlu sahiliyle Türkiye’de görülmesi gereken yerlerden biri. Kalem Adası otelleri için uygun tarih aralığında seyahatinizi planlayın ve Ege’nin güzelliğine kendinizi bırakın.
6) Akyaka / MUĞLA
Türkiye’deki tatil cennetlerinden biri de Muğla. Muğla’nın turizme kazandırmadığı yeri neredeyse yok. Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi muhteşem yerlerinin yanı sıra, yavaş yavaş keşfedilmeye başlanılan saklı güzellikleri de var. O güzelliklerden biri de antik çağlardan beri üzerinde yerleşim olduğuna inanılan Akyaka.
Bir balıkçı köyü olan Akyaka, Gökova Körfezi’nin doğu ucunda bulunuyor. Kartpostallardan çıkmışçasına duran Akyaka Muğla’nın ortasında Ula ilçesi sınırlarında yer alıyor. Bu muhteşem güzelliği henüz keşfetmediyseniz tatil planınıza Akyaka’yı alın ve Akyaka otelleri arasından tercihinizi yapın deriz. Akyaka gezilecek yerler bakımından da sayısız güzelliğe sahip. Elbette bu güzellikler arasında birinci sırada Azmak Nehri yer alıyor. Tatilde farklı yerler gitmeyi isteyenler için Muğla Akyaka bizce iyi bir fikir. Akyaka tatili yapacaklar için bir hatırlatma yapalım. Akyaka’dan mavi yengeç yemeden dönmeyi sakın unutmayın!
7) Pygela / KUŞADASI
Adını daha önce duymamış olabilirsiniz ama bu antik kent Kuşadası’nda yer alıyor. Kuşadası’nın 3 kilometre uzağında bulunan Pygela, antik çağda bir sağlık ve bakım şehri olarak kuruluyor. Bu kent, şifalı sulara sahip olduğu için Truva savaşları ile adını hatırlayacağımız Kral Agamemnon, 10 yıl süren bu savaş süresince yorgun düşen askerlerini Pygela’da dinlendirmiş ve arızalanan gemileri tamir etmek için de bu kenti bir liman görevi görmesi için kenti kurmuştur. Türkiye’nin alternatif tatil yerleri arasında oldukça orijinal bir rota oluşturan Pygela’da, Kuşadası otelleri konaklamalı bir tatil yapabilir; Pygela Plajı‘nın muhteşem denizinde yüzebilirsiniz.
8) Kaleköy / ANTALYA
Antalya’nın cennetlerinden biri olan Kaleköy, bir diğer adı ile Simena, alternatif tatil yerleri arasında hayranlık uyandırıcı bir tarihe ve doğaya sahip. Eğer mitolojiyi seviyor, tatilde sessizlik ve huzur arıyorsanız o zaman hiç düşünmeden Kaleköy’ün yolunu tutun. Antalya’nın Kaş ve Demre ilçeleri arasında yer alan kral mezarları ile çevrili Kaleköy, antik bir Likya kenti. Bu anlamda dünyanın en iyi 10 yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen Likya Yolu’nun da geçtiği bir yer oluyor. Tatilini Kaleköy’de yapmayı düşünenler, şimdiden Likya Yolu yürüyüşü yazısına da göz atsın deriz. Zira Kaleköy’e gidip de o muhteşem atmosferi gördükten sonra kısa da olsa Likya yürüyüşünü yapmak isteyecektir. Likya turları ile yola çıkıp unutulmaz bir tatil yapmak için plan yapmaya başlayabilirsiniz.
Kaynak : JollyTur
Tepkiniz nedir?