RSV Virüsü belirtileri soğuk algınlığı ve griple karışmasın!

RSV Virüsü nedir? RSV Virüsü nedir, nasıl bulaşır, nasıl tedavi edilir? Konunun uzmanları, RSV yani Respiratuar Sinsisyal Virüs hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

RSV Virüsü belirtileri soğuk algınlığı ve griple karışmasın!

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Respiratuar Sinsisyal Virüs hakkında bilgiler veriyor.


Ellerimizde yarım saatten fazla canlı kalabilen bir virüs o… Kapı kollarından toplu taşımadaki tutacaklara dek pek çok yerde ise, saatlerce! Yetişkin, çocuk, bebek demeden tüm yaş gruplarını tehdit eden virüs, son yıllarda görülme sıklığındaki artışla dikkat çekiyor. Virüsün adı; RSV yani Respiratuar Sinsisyal Virüs. Grip ve soğuk algınlığına benzer şikayetlere neden olurken, tedavisinde gecikildiğinde akciğerleri tehdit ediyor. Dr. Özlem Altay Yücel “RSV tüm yaş gruplarında akut solunum yolu hastalığına neden olabilmektedir. Çocukların tümü 2 yaşına kadar en az bir kez RSV ile hastalanmakta ve hayat boyu bu enfeksiyonun tekrarı sık olarak görülmektedir. Büyük çocuk ve erişkinlerde RSV genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu; bebek ve küçük çocuklar ile prematüre doğanlarda, bağışıklık yetmezliği olanlarda ve yaşlılarda ciddi alt solunum yolu enfeksiyonları geliştirebilmektedir. Astım ve diğer kronik akciğer hastalıklarının alevlenmesine neden olabilmektedir” diyor. Prematüre doğum, doğuştan kalp hastalığı ve bağışıklık yetmezliğinin RSV enfeksiyonu riskini artıran, ağır ve ölümcül seyretmesine neden olan durumlar olduğunu vurgulayan Dr. Özlem Altay Yücel, virüsün son yıllarda sık görülmeye başlandığını söylüyor.

RSV Virüsü belirtileri nelerdir?
RSV’nin grip ve nezle bulgularına benzer şikayetlere neden olurken prematüre doğanlarda veya bebeklerde huzursuzluk, beslenmeme, sık nefes alma ya da solunum düzensizliklerine neden olduğunu belirten Dr. Özlem Altay Yücel; virüsün tek kaynağının insanlar olduğunu söylüyor. RSV virüsünün bulaşması enfekte salgılar ile doğrudan ve yakın temasla oluşurken, virüs çevre yüzeylerce saatlerce, ellerde ise yarım saatten fazla canlı kalabiliyor. RSV virüsünün ılık iklimlerde genellikle kış ve erken ilkbahar aylarında yıllık salgınlar şeklinde görüldüğüne dikkat çeken Dr. Özlem Altay Yücel “RSV salgın zamanı arasında farklılıklar görülebilmektedir. Hastalık genellikle Kasım- Aralık aylarında başlamakta, Ocak ve Şubat ayında zirveye ulaşmakta, Nisan ayı sonunda da sona ermektedir” diyor.

RSV Virüsü nasıl tedavi edilir?
RSV enfeksiyonlarıyla sık karşılaşıldığını belirten Dr. Özlem Altay Yücel, hastalığın aşısı olmadığını söylüyor. Ancak 29 haftadan küçük doğan yüksek riskli prematürelerde, doğumsal kalp hastalığı ya da kronik akciğer hastalığı olan çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonunu önlemek için RSV antikoru içeren bir ilaç kullanılıyor. Bu ilaçkasım ayında başlayarak her 30 günde bir, toplam 5 doz olarak kas içine uygulanıyor. Hastalıkta ilk tedaviyi destek tedavisi oluştururken Dr. Özlem Altay Yücel “Sıvı kaybının yerine konması, solunumun dikkatle değerlendirilmesi ve oksijen desteği, üst solunum yolu aspirasyonu ve gerekirse solunum cihazına bağlanma uygulanması gerekebilir. RSV bronşiti sonrasında kulak iltihabı veya bakteriyel akciğer enfeksiyonu gelişirse antibiyotik kullanılır” diyor.

RSV Virüsüne karşı alınabilecek önlemler nelerdir?

Sigara dumanından uzak durun,

Kalabalık ortamlardan ve yakın temastan kaçının,

Ortamı düzenli aralıklarla havalandırın,

Ellerinizi sık sık yıkayın, çocuğunuza da ellerimizin mikrop barınağı olduğunu anlatarak el yıkama alışkanlığı kazandırın,

Risk grubunda iseniz grip aşısı olun; çocuğunuz da yüksek risk grubunda ise altıncı aydan başlayarak influenzaya karşı (grip virüsü) aşısını yaptırın,

Solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerden uzak durun,

RSV enfeksiyonu olan personelin yüksek risk taşıyan çocuklara bakımını engelleyin,

Gerekirse maske kullanın.


RSV Virüsü yeni doğan bebekleri tehdit ediyor

Kar yağışının az olması ve havaların çok fazla soğumaması, insanların tedbirsizliği ile birleştiğinde virüslerin hızla yayılmasına ve hastalıkların daha uzun sürmesine zemin hazırlıyor. Bu virüslerin çok bilineni grip olsa da, aslında daha bulaşıcı ve yaygın olan RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) virüsü çok daha tehlikeli olarak adlandırılıyor. Virüs her yaş grubunu tehdit etse de özellikle yenidoğanlar ve prematüre bebekler en büyük risk grubunu oluşturuyor.

Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İncilay Üstündağ, RSV virüsü ve korunma yolları ile ilgili bilgi verdi.

RSV, her yaştan insani tehdit eden, çok yaygın ve bulaşıcı bir virüstür. İnsandan insana temas ile, enfeksiyon taşıyan eşyalara dokunmakla hızla bulaşır. Özellikle salgın dönemlerinde, nezle sanılan kişiler, gün içinde sık sık temas edilen kapı kolları, çocukların oyuncakları, hatta kıyafetleri adeta virüs saçar. Virüs sert yüzeylerde saatlerce canlı kalabilir. Çocukların yaklaşık yüzde 90’ı ilk 2 yas içinde bu virüsle karşılaşmakta ve hastalığı ateş-nezle-öksürük şeklinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak atlatmaktadır. Büyük çocuklarda grip gibi geçtiği halde yeni doğanlar için tehdit oluşturuyor.

RSV özellikle yeni doğan ve prematüre dünyaya gelmiş bebekler için hayatı tehdit edici boyutlara gelebilmektedir. Bağışıklık cevabı henüz gelişmemiş veya doğuştan kalp hastalığı gibi risk taşıyan bebeklerde hızla akciğerlere inip bronşit veya zatürreye yol açar. Solunum sıkıntısı, oksijen yetersizliği, beslenme bozukluğu gibi belirtilerle hastaneye yatırılan bebeklerin bir kısmı cihazla solunum desteğine ihtiyaç duyar. Ne yazık ki kesin tedavisi bulunmadığından bazen ölümle sonuçlanabilir. Tedavisi tamamlanmış bebeklerde de ilerleyen dönemde tekrarlayan ve kronik akciğer hastalığı geliştirme riski yüksektir.


Bu önlemlerle bebeğinizi RSV’den uzak tutabilirsiniz

Ebeveynlerin alacağı pratik önlemlerle, tedavisi olmayan ve koruyucu aşısı bulunmayan bu hastalıktan bebeği korumak mümkün olabilmektedir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

Öncelikle yeni doğan bebeğinizi evde dahi olsa kalabalık ortamlardan uzak tutun.
Nezle olan insanlarla ve çocuklarla temas etmeyin. Elini dahi sıksanız virüs bulaşır ve uzun süre elinizde kalır.
Ellerinizi özellikle bebeğinize dokunmadan önce ve sık sık yıkayın.
Evinizi düzenli olarak havalandırın.
Gerekiyorsa mutlaka maske kullanın.
Mümkünse bebeğinizi öpmeyin, öptürmeyin, siz ya da öpen kişi virüs taşıyor olabilir.
Koruyucu aşısı bulunmayan RSV hastalığını önlemek amacıyla, prematüre bebekler için antikor içeren iğnelerle koruma sağlanabilir. Prematüre doğmuş veya risk taşıyan bir bebeğiniz varsa doktorunuzdan bu konuda bilgi almalısınız.

Tepkiniz nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow