Dünyanın En Köklü Dansı Bale’nin Tarihi ve Çeşitleri
En Güzel Estetiklerden Biri Olan Balenin Tarihine Yakından Bakıyoruz…
Bale, değişmeyen katı kuralları ve teknikleriyle uzun yıllar boyunca dans tarihinde yerini almıştır. Dünyanın en köklü dansı Bale hakkkında detaylı bilgi arayanlar, Balenin tarihi ile ilgilenen ve Bale tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için bir yazı hazırladık.
Rönesans döneminde ortaya çıkan ve tüm dünyayı yıllar içinde etkisi altına alan Bale hangi dönemlere ayrılır, Bale çeşitleri nelerdir merka ediyorsanız BAlenin tarihçesi ve dönemlerine bir göz atalım…
Bale Tarihi – Bale Nasıl Ortaya Çıktı?
Dünyanın en eski danslarından biri olarak tanımlanan Bale, İtalya’da ortaya çıkmıştır. Rönesans döneminin dünyaya kazandırdıkları arasında olan Bale’nin kelime kökeni İtalyanca “dans” anlamını taşıyan “ballo” veya “balletto” kelimesidir.
Mim sanatçılarının adım tekniklerini belirli pratiklar üzerine oturtup aynı disiplin içerisinde ilerlettikleri hareketler temel Bale hareketlerini oluşturmuştur. İtalya’da giderek yaygınlaşan Bale, daha sonra Fransa’ya da yayılmış hatta burada kral tarafından desteklenmiştir. 17. Yüzyılın sonlarında giderek yayılan Bale, Danimarka ve İsveç’e kadar coğrafyasını genişletmiştir.
Bale tarihi, günümüzden Rönesans’a kadar uzanan bir süreci kapsar ancak tüm dünyada yayılması Rönesans döneminin ardından hemen gerçekleşmemiştir. 18. Yüzyıl Rusya’sı Bale’nin gelişmesinde ve yaygınlaşmasında oldukça rol oynamıştır. Uyuyan Güzel BAlesi, Fındıkkıran BAlesi ve Kuğu Gölü Balesi gibi Bale’nin en kült eserleri Rusya’da geliştirilmiş ve dünyaya mal edilmiştir.
Uzun Bale Tarihinde Bale’inn farklı dönemleri ve formları bulunmaktadır. Bale’nin tüm dünyada Kabul gören türleri şu şekildedir;
- Klasik Bale
- Modern Bale
- Rus Balesi
Bale’nin türlerine gelin biraz yakından bakalım. Bale çeşitleri arasında ne gibi farklılıklar varmış bir göz atalım.
Klasik Bale
15. yüzyılda İtalya’da ortaya çıkan Klasik Bale kraliyete ait bir dans türü olarak tanınmaktaydı. Soyluların düzenlediği gösterişli şölenlerde sergilenen Bale bu nedenle koreografilerindeki ve figürlerindeki asil ve gururlu vurgu, soyluların ve kralın önünde gösteri yapılmasından gelmektedir.
Klasik Bale aslen akademi ilkelerini taşıyan bir dans türüdür. Nasıl mı? Anlatalım… Kraliyet Dans Akademisi’ni açan Fransa Kralı XIV. Louis’in Bale için çabaları sayesinde Bale tüm Fransa’da yayılmaya başladı. Öğretilecek dans ve duruş pozisyonları belirlendi ve Bale’nin profesyonelleri ile birlikte bir “uluslararası bale terminolojisi” oluşturuldu.
Sanat okulları bünyesinde verilen dersler Bale’nin tamamen akademik bir dans olması yolunda önünü açarken; Bale git gide yaygınlaştı ve sanat okullarında öğretildi, dans ve tiyatro gösterilerinde sergilendi. Klasik Bale döneminden günümüze miras kalan birçok BAle eseri de yazılmıştır.
Modern Bale
Bale çeşitleri arasında en özgür formlarla oluşturulan Bale türüdür. Bedeni daha özgür kullanmaya yönelik figürleriyle Klasik Bale’nin katı kurallarına ve akademik tarafına karşı koyularak duygu yogunlukları özgürce aktarılmaya çalışılmıştır. Sanatçı, müizk ve dans aracılığıyla ruh dünyasını bedenini kullanarak yanısıtır.
Modern Bale sanatçıları kendilerine özgü koreografiler yaratmışlar, Klasik Bale’den çok farklı olarak kendilerini kalıplardan uzaklaştırmışlardır. Modern tarzda doğaçlamalar bu Bale türünde en çok gözlemlenen figürlerdir.
Rus Balesi
St. Petersburg Tiyatrosu, Rusya’da bulunan ve dünyanın sayılı Bale okulları arasında sayılan bir Bale okuludur. Klasik Bale geleneklerine bağlı kalan Rusya, St. Petersburg Tiyatrosu ve Bale alanında gerçekleştirdiği birbirinden çeşitli çalışma ile Bale’nin gelişmesinde büyük katkı sağlamıştır.
18. yüzyılda Rusya’da bir ekol olarak ilerlemeye devam etmiş ve Rus Balesi tüm dünyada en kült eserlerin sahibi olarak anılmaya devam etmiştir. Geçen 300 yılın ardından Rusya’nın Bale kültürü, toplum tarafından iyice içselleştirilmiş ve Bale, Rusya’nın en önemli sanatları arasına girmiştir. Bolşoy Tiyatro ve Mariinsky Tiyatrosu, en önemli ve ünlü Bale eserlerinin sahnelendiği tiyatrolar olarak halen ayaktadır.
Kaynak : Dans Akademi
Tepkiniz nedir?